2013. február hónap bejegyzései

Megjelent a Minecraft: Pi Edition

Még tavaly novemberben lehetett olyan híreket olvasni, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb durranása – a játékpiacon – hamarosan kedvenc bankkártya méretű számítógépünkön is elérhető lesz. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. A fejlesztők tartották a szavukat, hiszen ma jelentették be az örömhírt, hogy elkészült a  Minecraft Rasperry Pi-n futtatható, hivatalos változata.  Tovább a folytatáshoz

Raspberry Pi, Siri és a garázskapu

Hogy mi mindenre lehet használni a Pi-t, arra egy újabb remek bizonyíték a következő rövid bevezető és YouTube videó. Elvis Impersonator nicknév mögött rejtőző emberünk ugyanis fogta az iPhone készüléket, az Apple Siri technológiáját és összetársította kedvencünkkel, a Raspberry Pi-vel. És hogy mi lett ebből? A folytatásból kiderül.

Tovább a folytatáshoz

Érkezik a Raspberry Pi kamera modul

Az „A” model nem az egyetlen új hardver, amivel a Raspberry Pi csapata 2013-ra készül. A Pi blogjára kerültek ki friss képek JamesH jóvoltából az új kiegészítőről, a kameráról.

A lenti képeken látható hardver már végleges, a drivereken van még egy kis munkájuk, de minden szépnek és jónak látszódik. A kamera képe szó szerint „nagyon jó”, de azt remélik mire kiadják „istenverte csodálatos” lesz.  Tovább a folytatáshoz

Építsünk fájl szervert Raspberry Pi segítségével

A Raspberry Pi lehetőségei korlátlanok, vannak olyanok, amelyekhez azért nem árt komolyabb technikai felkészültség, netán egy forrasztópáka, de akadnak olyan hasznos projektek is, amelyekhez nem kell bepiszkolni a kezünket, mégis hasznos és szórakoztató lehet.

A címből már látható, hogy nagyjából miről fog szólni ez a bemutató. A lényege, hogy mit kezdjünk akkor, ha ott van a kezünkben egy Pi, és van otthon elfekvőben egy (lehetőleg) jó nagy USB-s winchester. Könnyedén fájl szervert építhetünk ezek segítéségével. Előnyeit nem kell ecsetelni nagyon, de röviden: a Pi segítségével megoszthatjuk a hálózatunkon a merevlemezt és annak tartalmát, amit később használhatunk biztonsági mentésre, média tárolásra, vagy közös munkára.

Tovább a folytatáshoz

Megjelent a Last.fm Scrobbler alkalmazása Raspberry Pi-re is

A Last.fm-nél szeretik a Linux-ot (ezt ők maguk mondták), hiszen azon túl, hogy szervereiken az fut, sok fejlesztőjük napi munkáját is Linuxon végzi. Talán ezért sem meglepő, hogy a Last.fm asztali alkalmazásának, a Scrobbler-nek az elsődlegesen támogatott operációs rendszere a Linux.

A Scrobbler nyílt forráskódú, a teljes kódbázis elérhető GitHub-on, annak, aki esetleg maga szeretné lefordítani. A készítők a könnyebb használat érdekében előre elkészítették a csomagokat, Debian és Ubuntu operációs-rendszerekre. Sőt, kis kedvencünk, a Raspberry Pi sem marad ki a támogatott rendszerek közül; a Last.fm elkészítette a Pi-s Scrobbler-t is.

Tovább a folytatáshoz

Megjelent a piros Raspberry Pi

Pár órája jelentette be a hivatalos Raspberry oldalon Liz, hogy hamarosan elérhető lesz a Pi piros alaplapos változata. Rossz hír a „gyűjtőknek”, hogy Európában és Amerikában nem lesz elérhető ez a fajta modell.

A Raspberry csapata már jó ideje dolgozik azon, hogy javítsanak a Pi elérhetőségén Ázsiában. A termék – nem véletlenül – nagyon népszerű a távol-keleten is, és ez bár hatalmas potenciál a Pi-nek, a gyártást és forgalmazási részlegnek egyben kihívás. Ezeket szem előtt tartva (a jelenlegi forgalmazók egyetértésben) egyeztek meg az Egoman Technology Corp-pal a kínai Pi előállításáról.

redpionwhite-1024x768

A megállapodás alapján az alaplap piros színben pompázik (hogy jól megkülönböztethető legyen az „eredeti” Pi-től. Az Egoman csak Kínában és a környékén (Kína, Taiwan, Hong Kong, illetve Macau) forgalmazhatja az eszközt, és a CE, valamint az FCC jelöléseket nem hordozhatja az alaplap. Ezekből az okokból kifolyólag a piros Pi importálása illegális, és nem megvalósítható hivatalosan.