2013. június hónap bejegyzései

Ziphius, a vizi robot

Ziphius egy nagyjából krumpli formájú vizi robot vagy divatos szóval élve drón, amelynek lelkét mi más adhatná, mint a Raspberry Pi. A kis robot kar és lábak nélkül képes a vízben haladni. Irányítását telefonról vagy akár táblagépről is vezérelhetjük.  Miközben vígan lubickol a vízben, képes kameráival képeket és videót rögzíteni, amit aztán később vissza is nézhetünk, vagy akár meg is oszthatunk barátainkkal. Tovább a folytatáshoz

Hang alapú irányítás a Raspberry Pi-hez

Saját véleményem szerint a Pi az utóbbi idők egyik olyan terméke, ami a legjobban serkenti az emberek fantáziáját. Hetente jönnek ki olyan otthoni megoldások, egyszemélyes projektek, amik ezelőtt vagy nem voltak megvalósíthatóak reális áron, vagy egyszerűen csak nem gondolták az emberek, hogy erre ők is képesek. A legújabb, amit találtunk, egy egyszerű, hang alapú irányítási lehetőség a Pi-hez, amit egyetlen ember készített. Tovább a folytatáshoz

Készülőben a dedikált Raspbmc hardver

A Raspbmc egy Debian alapú operációs rendszer, kifejezetten a Raspberry Pi-hez. A nevének második része, a „bmc” pedig az XBMC rendszerből jön, ugyanis az OS-en kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a Pi-n a lehető legkényelmesebben és legegyszerűbben futtassuk az XBMC multimédiás rendszert, ezzel pedig egy olcsó HTPC-hez juthatunk.

A Raspbmc megalkotója, Sam Nazarko, ma jelentette be, hogy készítés alatt áll egy Raspbmc eszköz. A Stealth Nighthawk F117A eszköz lelke ugyanaz a BCM2835 chip, mint ami a Raspberry Pi-n is megtalálható, így tökéletesen meg tudja hajtani az OS-t.

Tovább a folytatáshoz

Raspberry Pi monitorozás a zsebünkből

A Raspberry Pi tökéletes eszköz arra, hogy egyszer összerakjuk, beállítjuk, és csinálja a dolgát az asztal alól. Azonban nem árt néha ránézni, szemmel tartani, hogyan is érzi magát a mi kis olcsó szerverünk. Aki folyamatosan használja, vagy éppen a számok és grafikák megszállottja, viszont nem akar sok időt tölteni a beüzemeléssel, na nekik való a Ground Control.

ground-controll

A Ground Control segítségével folyamatosan monitorozhatjuk a Pi fontosabb paramétereit, ráadásul úgy, hogy az adatokat bármikor, bárhonnan elérhetjük. A Ground Control telepítése egyszerű, hiszen a fejlesztő előre elkészítette nekünk a csomagot, az adatokat integrálásához pedig több nagyszerű szolgáltatást beépített (pl. Librato vagy a TempoDB). A Pi által gyűjtött adatokat – amit mi magunk szabhatunk testre – később bármikor visszanézhetjük a Ground Control felületén, ami egyszerű, modern, letisztult, és ami különösen hasznos: reszponzív, így bármilyen „modern” eszközön megtekinthető.

Aki esetleg kedvet kapott a dologhoz, az akár a szoftver forráskódját is megnézheti, hiszen a fejlesztő elérhetővé tette GitHub-on.

Kezdőknek itt az új telepítő

Igazán jó hír jelent meg pár napja a Raspberry Pi blogon. Készítettek egy olyan szoftvert, aminek segítéségével az igazi kezdők, még az informatikai analfabéték is könnyen munkára foghatják a Raspberry Pi-jüket. A NOOBS (vagy hosszabban New Out of Box Software) célja – már csak a nevéből is adódik – nyilván az, hogy még nagyobb tömegek számára tegye vonzóvá a Pi világát.

Tovább a folytatáshoz