Hang alapú irányítás a Raspberry Pi-hez

Saját véleményem szerint a Pi az utóbbi idők egyik olyan terméke, ami a legjobban serkenti az emberek fantáziáját. Hetente jönnek ki olyan otthoni megoldások, egyszemélyes projektek, amik ezelőtt vagy nem voltak megvalósíthatóak reális áron, vagy egyszerűen csak nem gondolták az emberek, hogy erre ők is képesek. A legújabb, amit találtunk, egy egyszerű, hang alapú irányítási lehetőség a Pi-hez, amit egyetlen ember készített.

Steven Hickson, a Voice Command kitalálója ráadásul az egészet megosztotta GitHub-on, így az érdeklődők tovább fejleszthetik a szoftvert, vagy tanulhatnak belőle.

Egy egyszerűen telepíthető, és beállítható programról van szó, amelyet kedvünkre testre szabhatunk. A Pi (természetesen ha van mikrofon csatlakoztatva hozzá) képes megérteni azt, amit mondunk neki. Nem beépített Siri intelligenciáról van szó, hanem leginkább előre definiált kulcsszavakról, amelyeket felismer, és végrehajtja a hozzá kapcsolt parancsokat. Ezeket mi magunk szabhatjuk meg, egy egyszerű konfigurációs állományból. Terminál ismeret nem árt hozzá, mivel azért itt nem egy grafikus felületen elérhető beállításról beszélünk.

Bemutató videó:

Telepítés:

sudo apt-get install git-core
git clone git://github.com/StevenHickson/PiAUISuite.git
cd PiAUISuite/Install/
./InstallAUISuite.sh

A program beépített frissítőt tartalmaz, amit időközönként érdemes lefuttatni, ha valamit változtattak a programban, vagy javítottak, az így hozzánk is eljut:

cd PiAUISuite

git pull
cd Install
sudo ./UpdateAUISuite.sh

Az AUI egyébként Alternatív User Interface-t jelöl, ami esetünkben ugye a hang alapú bevitel. A készítő bőséges utasítást mellékelt a szoftverhez, így első indítás előtt érdemes átfutni őket:

voicecommand -h

Vagy

man voicecommand

A konfigurációs fájl szerkesztéséhez így könnyen megtudható, hogy elég kiadni a következő parancsot:

voicecommand -e

Ekkor egy gyors leírás után megnyílik a fájl, ahol első részben a speciális beállítások vannak felsorolva. Ezek előtt ! (felkilátójel) található. Itt vannak definiálva olyan változók is, mint pl. hogy milyen parancsszóra aktiválódjon a Pi hangfelismerő rendszere, és mivel válaszoljon nekünk vissza, hogy „készen áll” a parancs értelmezésére. Ezek alá vihetjük fel „kulcscszó==parancs” a saját definíciónkat a hang alapú vezérléshez.

További részleteket és folyamatosan frissülő leírást a készítő oldalán találhattok: http://stevenhickson.blogspot.hu/2013/05/voice-command-v20-for-raspberry-pi.html