Kopimashin

A Kopimashin Peter Sunde, a Pirate Bay egykori alapítójának / szóvivőjének az új projektje. Tulajdonképpen egy Raspberry Pi, egy LCD kijelző és pár sor Python kód.

Bár túl komolyan nem kell venni a dolgot, inkább amolyan művészeti projekt, figyelemfelhívás. A Kopimashin nem csinál mást, mint folyamatosan Gnarls Barkley Crazy című számát másolja le. A másolatokat nem tárolja, hanem a /dev/null -ba küldi. Másodpercenként 100 másolatot csinál, azaz egy nap alatt 8 millió példányt készít a fájlról. Ezzel pedig elméletileg 10 millió dolláros kárt okoz a zeneiparnak.

Ez persze abszurd állítás, maga Sunde szerint is. A Kopimashin egy kicsit talán polgárpukkasztás is. Célja egyébként az, hogy kikezdje azt a hozzáállást, ami révén beárazzák a másolt példányok értékét. (Mint amikor pl. anno nagymamákat akartak lecsukni, és több tízezer dollárra büntetni pár mp3 állomány miatt.) A gépből 13 darabot tervez építeni, részben különböző kiállításokra, illetve néhányat értékesítene is belőlük. Az otthonában futó példány egyébként már több mint 120 millió másolatot csinált, ezzel pedig „elméletben” 150 millió dolláros kárt okozott a kiadóknak.